5G: En nydanande teknologi är redo för kommunikationsvärlden

phone-1237957_1280

I slutet av förra decenniet introducerades det som kallas för 4G på den svenska marknaden. 4G innebar en lång rad förbättringar jämfört mot de nätverk som vi hade använt oss av fram tills dess. Det dröjde dock några år innan Sverige hade anpassat alla sina enheter till det nya nätverket och det kunde slå igenom på riktigt. När vi nu sakta men säkert närmar oss ännu ett nytt decennium så har information om att ytterligare ett nytt nätverk är på väg att lanseras på världsmarknaden. Nämligen 5G – femte generationens nätverk. Innan vi går in på vad det innebär så låt oss titta tillbaka på några av sakerna som satte 4G på kartan.

4G – snabbhet och smidighet

Den största fördelen med 4g bredband var att det var byggt främst för dataöverföringar. För att hantera till exempel samtal behövs inte lika stor kapacitet som för att göra saker på nätet, så som att spela online-spel eller att ha videokonferenser. Saker som dessa kräver en större kapacitet och detta var något som den nya teknologin kunde erbjuda. Dessutom var 4G-teknologin mycket snabbare än sina föregångare vilket gjorde att exempelvis bild- och videouppladdning tog mycket mindre tid då upplänkhastigheten var högre.

Förbättrade ping-tider

Fördelen med 4G-teknologi var att ping-tiden förbättrades avsevärt. Att ha en bra ping-tid är viktigt vid exempelvis videosamtal och online-spel då den ser till att databitar når fram och återvänder till servrarna som de ska och på så sätt minimerar fördröjningar.

5G – Ännu högre hastighet

Så vad kan vi då förvänta oss av ett 5G-nätverk i framtiden? Självklart kommer det vara mycket snabbare än dagens alla nätverk. Det pratas om 10 Gbps, vilket kan jämföras mot 4Gs 100 Mbps och 3Gs 384 Kbps. En film kommer alltså kunna ta 5 sekunder att ladda ner istället för 5 minuter.

Oändliga uppkopplingar

Ytterligare en funktion som det nya nätverket kommer erbjuda är att det blir möjligt att koppla upp tusentals enheter mot en och samma person. Detta ska dessutom kunna göras utan att orsaka problem med överbelastning. Om en och samma person kan ha så många enheter kopplade till sig, föreställ dig hur många enheter runt om i världen som kan kopplas upp i det kommande nätverket.

5G-tekniken förenklar ditt liv

Vilka är då alla dessa enheter som kommer kunna bli uppkopplade? Tanken är att du ska kunna kommunicera med exempelvis dina kläder, din mat, olika pappersdokument och termostater. Dessutom ska robotar kunna kommunicera med varandra och bilar ska kunna få direkt trafikinformation. Många människor förlitar sig redan idag på internet i sitt vardagliga liv, både personligt och jobbmässigt. Allt kan göras online. Detta kommer även 5G-nätverket att erbjuda och det kommer dessutom erbjudas på helt ny nivå än idag. En direkt förändring inom området kommer märkas när det nya nätverket och dess funktioner släpps och det kommer förhoppningsvis leda till en förenkling i ditt liv. Obegränsad datatrafik, telefonminne och telefoner med laptopteknologi är några av de saker som du kommer kunna ta del av. Men det kommer dröja ett tag. Prognoserna säger att vi kan räkna med att få vänta ända till 2020 innan 5G når Sverige.

Fortsatt utveckling

Det är fortfarande många saker som behöver lösas med 5G. Med den stora ökningen av uppkopplade enheter krävs ett starkt nätverk där man plötsligt inte kopplas bort och där de olika enheterna arbetar tillsammans. Ytterligare en aspekt som är minst lika viktig är miljöaspekten. 5G-nätverket kommer kräva mycket energi och redan nu jobbar man på att få det hela 90 % mer effektivt än dagens teknologi. Nu är det bara att vänta och se.