För- och nackdelar med fiberoptik

fiber-optic

Fiberoptik är en typ av bredbandstjänst som erbjuder dataöverföringshastigheter långt snabbare än en genomsnittlig bredbandsanslutning. Till skillnad från kabel och ADSL, har fiberoptiska bredbandsnät potentiellt obegränsat utbud, utan försämring av signalen över stora avstånd från platsen. Hastigheten är fiberoptiska bredbandsnät största försäljningsargument. Beroende på var du är och vilken leverantör du anlitar, kan du nå hastigheter upp till 300Mbps.

  • Genom att ansluta nätet med fiber, kan du ladda ner video-och ljudfiler mycket snabbare och webbsidor laddas nästan omedelbart.
  • Fiberoptik är också perfekt för dig som gillar spel. De laddas ner mycket snabbare och prestandan blir maximal.
  • Du som använder dig av Voice over IP (VoIP) tjänster såsom exempelvis Skype där du chattar över video, kommer att märka att videokvaliteten blir flera gånger bättre och det blir mycket lättare att hålla kontakten med nära och kära.
  • För dig som använder en streamingtjänst, är du fullt medveten om vad ”buffring” är. Om du ansluter dig till en av de snabbare fibertjänsterna kommer du att märka att detta drastiskt minskar.

Visserligen är fiberoptik aningen dyrare än jämförbara ADSL-tjänster, så det är inte alltid det bästa valet för de som vill ha tillgång till nätet, men har en lite stramare budget. Eftersom tekniken blir allt vanligare, kommer dock priserna sakta gå ner. Samtidigt ska man veta att det är vanligt att de som har fiberoptik för internet, i detta också ofta använder sig av TV och telefonanslutningar. En paketlösning som ofta blir billigare och dessutom har du möjlighet att få du en faktura för alla tre, en gång i månaden.

Marknaden växer också allt mer för fiberoptiska bredbandsnät för företag. Den snabba och säkra uppkopplingen gör det möjligt för möten på distans, viktiga dokument laddas upp direkt, vilket kan vara just detta som gör att den stora affären går i lås. Trots många anställda märks sällan seghet i systemet och alla kan arbeta optimalt.

Det finns många fördelar med att använda sig av fiberoptik, det är dock inte ännu tillgängligt överallt. Men nätet byggs ständig ut. Kontakta din bredbandsleverantör för mer information.